Reflektör Nedir? Ne işe Yarar? Nerelerde Kullanılır?

03-12-2019 14:14
Reflektör Nedir? Ne işe Yarar? Nerelerde Kullanılır?

Reflektör

Reflektör nedir? Reflektör, gece veya gündüz göz duyularına uyarıcı  şekilde gözüken yansıtıcı sistem veya renktir.   

Reflektör Ne işe yarar?  

Reflektör insanların mal ve can güvenliği için birbirlerini uyarmasına yarar. Trafik işaret ve tabelaları reflektörlü olarak imal edilmektedir.
Reflektör elbiselerde de sıklıkla kullanılır. Özellikle sağlık sektöründe ambulans çalışanları sıklıkla kullanmaktadır.

Aynı zamanda iş elbiseleri de reflektörlü olarak üretilmektedir. Bunun 
dışında reflektör görevi gören bazı renklerde mevcuttur. Bu renkler gün ışığında ve gece karanlığında dikkat çekici özelliktedir.


112 Acil Yardım Personelleri Neden Sarı Renk Kıyafet Giyer?

Acil yardım personellerinin genellikle sarı renkte kıyafetler giydiğini hepimiz bilmekteyiz. Bunun birçok nedeni bulunmaktadır. Yazımızın devamında 112 kıyafetleri neden sarı renk ağırlıklı giyinir? ve Bu kıyafetlerin üstündeki reflektörlerin ne işe yaradığını öğrenebilirsiniz.

Yukarıda belirttiğimiz gibi bunun birçok nedeni vardır. Bu nedenlerden bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz.

- Sarı renginin psikolojik anlamı; Karşısındaki kişiye mutluluk, umut ve neşe duygularını canlandırmaktadır. Bu duygular ise acil yardıma ihtiyacı olan kişilerin sahip olması gerek duygulardır. Bunun yanı sıra insanlar üzerinde daha fazla iyimserlik ve güven uyandırmaktadır. 

- Sarı renginin gece karanlıkta en dikkat çeken renklerin başında gelmektedir. İlk yardım sırasında çevreden gelen tehlikeler bu sayede azalır. Bu sarı rengini sadece 112 acil servis personellerinde değil; taksi arabaları, servis araçları, birçok ulaşım aracı ve yaya geçitlerinde de kullanılmaktadır.

- Sarı rengi, duygusuzluk yaratır. Kısacası kalbiniz yerine aklınız ile hareket etmenize yardımcı olarak acil durumlarda yapılan işlemler kolaylaşır.

- Yaratıcı olmanızı teşvik eder. Farklı, mantıklı ve hızlı bir şekilde bir iş yapmanızı tetikler. 

- Hızlı karar vermenizi destekleyen sarı renk sayesinde acil vakalarda hayati önem taşıyabilmektedir.

- İnsan üzerindeki kaygıyı azaltarak; kişide güven oluşturur. Bu olay özellikle acil vakalarda oldukça önemli rol taşır.

112 Kıyafetlerin Üstündeki Reflektör Ne İşe Yarar?


Sağlık personelleri, trafik polisi ve inşaat personeli gibi birçok alanda kullanılan bu reflektörlü elbiselerin en temel amacı güvenliktir. Sabah veya gece parlayan reflektörlü elbiseler sayesinde kendi can güvenliğini ve karşısındakinin can güvenliğini sağlamaktadır. Hatta gece yolculuğunda kendisini belli etmek amacıyla birçok bisikletçi ve motorcu reflektörlü yelek giymektedirler. 

112 Kıyafetlerinin Adı Nedir?


Birçok alanda kullanılan ve üzerinde reflektör bulunan sarı renkli kıyafetlerin adı çok fazla bilinmiyor. Bu kıyafetin adı "İkaz Yeleği” olarak geçmektedir. 112 kıyafetleri satan e ticaret sitelerinden veya mağazalardan temin etmeniz mümkün. 

Sıkça Sorulan Sorular:

Reflektör nedir ne işe yarar?
Reflektör gelen ışığı yansıtır.
Reflektör ne demek?
Reflektör kelimesi refleks kelimesinden yani tepki vermekten ghelmektedir. İngilizcede 'er' eki yapıcı anlamına geldiği için bu kelimede de aynı anlamda dır. Yani yansıtıcı anlamındadır.

Üçgen Reflektör nedir?
Reflektörler kullanım amaçlarına göre şekil ve nesneden yapılmaktadır. Plastik, Kumaş ve Metal üzerine yapımı mümkündür. Üçgen reflektörler ise daha çok trafkte kaza veya arıza durumlarında araç ön veya arkalarına konarak tehlikeli durumlardan korunmayı amaçlamaktadır.

Reflektör ne kadar uzağa konur?
Reflektörler kullanılacağı yere ve trafik seyir hızına göre uzak veya yakına konulmaktadır. Örnekle açıklayacak olursak otoban da araçların 120 ile gittiği bir noktada 50 metre mesafeye reflektör koymak sizlere fayda sağlamayacaktır. 

Reflektör şehir dışı kaç metre?
Relektörler şehirler arası yollarda en az 100 metre mesafeye konulmalıdır.

Stepne nedir ne işe yarar?
Stepne yedek lastiğe denir ve lastik patladığında kullanılarak sizleri bir tamirciye gidene kadar götürmeye yarar.

Tali yol ne anlama gelir?
Tali yol ana kavşak veya caddelerden birine bağlanmayan ve ana yola çıkan, daha az kullanılan ve ana yola çıkılmadan önce dikkat edilmesi gereken yoldur. 

Reflektör bir ışık kaynağı mıdır?
Reflektör Bir ışık kaynağı değildir. Sadece gelen ışığı yansıtmaktadır

Reflektörlü 112 acil Kıyafetleri ve yeleklerini tavsiyeler bölümümüzde ki sayfada bulabilirsiniz.
Tavsiyeler:112 Kıyafetleri


Reflektörlü iş montu - Radar reflektörü - Beyaz reflektör - Yansıtıcı reflektör
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.